Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta accepteras ditt samtycke. Learn more

130.1m FM

Nyfodda horseltestas

opinion

Testet förbättrar möjligheterna att tidigt Nyfodda horseltestas barn med hörselnedsättning. Hemlingbybacken i Gävle öppnar för säsongen. Det sker under trettondagsafton och är möjligt trots När mannen hotade att hälla hetvatten från en kaffebryggare över henne flydde kvinnan naken från Mannen som drygt en vecka före julafton attackerade en butiksanställd med kniv på Söder har En av de två män som suttit häktade, misstänkta för grov misshandel med ett baseballträ i central Efter bävrarnas framfart på udden i Lexe riskerar flera träd att "Nyfodda horseltestas" över Nyfodda horseltestas där barn och Gävle kommun överväger att göra en egen polisanmälan mot den man som på torsdagen sökte upp och Olof Örjan Lindberg, 44, och Jennifer Andersson, 42, är nya ägare till fastigheten på adressen Han var "Nyfodda horseltestas" tillsynes vanlig familjefar med fru, tre barn och villa i Andersberg.

Plötsligt kom en naken kvinna springande till SOS-kiosken och sa att en man försökt misshandla Det var strax innan klockan 21 på torsdagskvällen som en tjänsteman på Gävle kommun kontaktade En sedan tidigare tarmopererad man i årsåldern fick en skada på stora gallgången i samband med I snart fyra år har Roj Denozza drivit anläggningen på Nygatan i centrala Gävle.

Mer läsning

De två män som sitter häktade misstänkta för grov misshandel på Staketgatan i helgen ska ha Gävleföretagaren Georgios Toris, 50, sålde fiskedrag under "Nyfodda horseltestas" "Hoobit". För snart ett år Allt fler unga vuxna med psykisk ohälsa står utanför arbetsmarknaden.

I Gävle måste kommunen En äldre man med tarmvred akutopererades på Gävle sjukhus men avled några dagar senare efter ett Gävle har det som krävs för att locka till sig globala företag. Det är Microsofts etablering ett Stormen Alfrida drog in med kraft och lämnade tusentals strömlösa hushåll efter sig. För endast några månader sedan blev mannen villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för Jag förstår Vi sparar data i cookiesgenom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gävle 1 feb Från och med i dag den 1 februari kommer alla nyfödda barn på BB i Gävle att erbjudas en ny typ av hörselundersökning. "Nyfodda horseltestas" heter OAE - otoakustiska emissioner - och finns redan etablerad på flera sjukhus i landet, bland annat på Hudiksvalls sjukhus.

Ju tidigare handikappet Nyfodda horseltestas desto bättre är det för barnets utvecklingsmöjligheter, menar han. Processen med att prova ut hjälpmedel, utbilda föräldrarna och så vidare kan komma i gång redan när barnet är nyfött.

Cirka ett av nyfödda barn har en hörselnedsättning. I Gävle handlar det statistiskt om ett eller ett par barn om året.

Några upptäcks med BOEL-testet, en undersökningsmetod som funnits i många år. Men den nya OAE-metoden är effektivare. Jämfört med tidigare väntas tre gånger så många barn med hörselnedsättning Nyfodda horseltestas att bli upptäckta innan de blivit ett halvår gamla.

Undersökningen görs på BB. En audionom från öronkliniken kommer att finnas på plats en timme per dag under vardagar för att utföra testerna. Undersökningen görs med liten mätsond som placeras i barnets öra. Sonden avger ett klickljud som tas upp av innerörats yttre hörceller. Ljudet ska, om barnets hörsel fungerar bra, få cellerna att röra sig och alstra ett ljud som registreras av mätsonden.

Om sonden inte registrerar något sådant ljud kan det vara ett tecken på Nyfodda horseltestas barnets hörsel är nedsatt.

Han betonar att ett enda test inte räcker för att slå fast att ett barn har en hörselnedsättning. Det kan finnas fostervatten i hörselgången som "lurar" mättekniken. I de fall där hörselnedsättning misstänks får barnet därför Nyfodda horseltestas tillbaka för omtestning. Hörseltestet är inte obligatoriskt utan ett erbjudande till alla nyblivna föräldrar.

För föräldrarna kostar det inget extra att låta att barnet testas.

Sammanfattning

Sjukhuset däremot måste avsätta särskilda resurser för att kunna genomföra undersökningarna. Ett test beräknas kosta cirka kronor. Gävle centrum 2 jan. I dag hörseltestas alla nyfödda barn i samtliga landsting utom fyra. År var siffrorna de omvända, endast fyra landsting testade.

Nyfodda horseltestas

Här springer älgarna genom trafiken

och vuxna i alla åldrar för utredning av hörsel- tinnitus- eller "Nyfodda horseltestas." Barn som är nyfödda hörseltestas med sk screeningaudiometri. Det viktiga är att hantera de nyfödda på ett bra och varsamt sätt av van personal. Det ger det bästa testresultatet, berättar barnläkare Jan.

MORE: Se den nyfodda languren elka

DU ÄR HÄR:
Nyhetsflöde